فلج ارب ،فلجی شایع در کودکان و نوزادان

در فلج ارب بازوی کودک تازه متولدشده به دلیل آسیب به شبکه بازوی که شامل شبکهای از اعصاب است، دچار ضعف میشود. منشأ این اعصاب از گردن است که اعصاب دهی بازو و دست را بر عهدهدارند.
آسیب دیدن این اعصاب باعث از دست دادن حرکات احساس درد در بازو، دست و انگشتان میشود. این آسیب در کارهای روزمره مانند بلند کردن بازو و رسیدن به اشیا تأثیر خواهد گذاشت.
تشخیص فلج ارب:
پزشک متخصص اطفال بر اساس ضعف بازو و معاینه فیزیکی معمولاً تشخیص فلج ارب را تأیید میکند. ممکن است EMG (الکترمیوگرام) یا تست هدایت عصب (NCY) برای دیدن اینکه آیا سیگنال عصب در بازوی مبتلا وجود دارد یا خیر، انجام میشود، همچنین ممکن است X-Ray برای تشخیص اینکه آیا به استخوانها و مفاصل گردن و بازو آسیبرسیده است، انجام میشود.
علت فلج ارب:
فلج ارب معمولاً در اثر کشش گردن نوزادان در هنگام زایمان سخت که به اعصاب آسیب میرساند، ایجاد میشود.
این آسیب ممکن است در زایمانهای طولانیمدت که نوزاد وزن زیادی دارد، یا زمان خروج نوزاد از رحم مادر، وقتیکه نوزاد با پا یا باسن باشد-اتفاق افتد. میزان آسیب اعصاب شبکه بازویی، از یک نوزاد تا نوزادی دیگر متفاوت است و ممکن است که از حالت کبودی تا پارگی باهم فرق کنند.
علائم فلج ارب:
*ضعف عضلانی
*از دست دادن حس
*کاهش دامنه حرکتی شانه و آرنج
*قرار گرفتن بازو و دست در حالت غیرعادی(بازو کنار بدن و به داخل چرخیده و کف دست رو به پایین است)
*کوتاهی بافت نرم
http://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/erbs-palsy-brachial-plexus-birth-palsy
درمان فلج ارب:
بستگی به شرایط نوزاد جراحی یا فیزیوتراپی و گاهی هر دو مورد در کنار هم پیشنهاد میشود.
درمان فیزیوتراپی به نوزاد کمک خواهد کرد که فرزند شما حداکثر عملکرد خود را به دست اورد. فیزیوتراپی به شما میآموزد که چگونه بهصورت مؤثر و بدون خطر با کودک خود تمرینات را انجام دهید تا مفاصل و دست نوزاد بهترین شرایط را به دست بیاورد.
درمان فیزیوتراپی در فلج ارب به حفظ دامنه حرکتی در شانه، آرنج مچ دست و دست کودک، کمک میکند و عضلات اطراف مفصل را قوی نگه میدارد. این کار از سفت شدن خشکی دائمی مفصل جلوگیری میکند و استقلال کودک را در فعالیتهای روزمره مثل لباس پوشیدن، غذا خوردن، بازی کردن را بیشتر میکند. برای نتیجه بهتر، باید هر چه سریعتر درمان فیزیوتراپی شروع شود.
تمرینات فیزیوتراپی شامل:
تمرینات دامنه حرکتی فعال و غیرفعال
تمرینات تقویت عضلات بازوی آسیبدیده
آموزشهایی برای اینکه دست در حالت نشسته و خوابیده در راستای نرمال و طبیعی قرار بگیرد.
تمریناتی برای بهبود حس در دست مبتلا
تمرینات فانکشنال و عملکردی مانند مشت کردن، بالا برن دست، جابجا کردن اشیا برای افزایش استقلال کودک.
درمان هیدروتراپی (آبدرمانی) برای افزایش قدرت عضلات، رفع خشکی و درد مفاصل