اسکولیوزیا انحنای غیرطبیعی ستون فقرات چیست؟و آیا درمان دارد؟ یا خیر؟

اسکولیوز
اسکولیوز انحنای غیرطبیعی ستون فقرات است. شکل طبیعی ستون فقرات یک فرد شامل یک انحنا در قسمت پشت و یک انحنا در قسمت پایین کمر است. اگر ستون فقرات شما ازیکطرف به آنطرف و یا شکل S یا C خمیده باشد ممکن است دچار اسکولیوز شده باشید.
این شرایط اغلب در 7 سال اول زندگی کودک تشخیص داده میشود. دلایل عمده آن میتوان مشخص کرد:
*نقص در هنگام تولد *ناهنجاریهای عصبی *شرایط ژنتیکی
انواع اسکولیوز
بزرگترین دسته اسکولیوز، اسکولیوز ایدیوپاتیک است، اصطلاحی که به مواردی گفته میشود که علت مشخصی ندارد. اسکولیوز ایدیوپاتیک بر اساس گروه سنی تقسیم میشود.
نوزاد: صفر تا سه سال
کودک: چهار تا ده سال
نوجوان: یازده تا هجده سال
بزرگسالان: بالای هجده سال
اسکولیوز را میتوان به دو صورت ساختاری یا غیر ساختاری دستهبندی کرد. در اسکولیوز ساختاری منحنی ستون فقرات در اثر بیماری، آسیب یا نقص مادرزادی ایجاد میشود و دائمی است. اسکولیوز غیر ساختاری منحنیهای غیرموقتی است که قابل اصلاح هستند.
علائم اسکولیوز:
علائم بسته به درجه اسکولیوز متفاوت است. این علائم شایع عبارتاند از:
*یک تیغه شانه بالاتر از دیگری است
*لبه داخلی شانه بیش از دیگری بیرون میزند.
*لگن همسطح نیست و در یک راستا قرار ندارد.
*درد پشت و کمردرد
*مشکلات تنفسی به دلیل کاهش فضا درد قفسه سینه برای ریهها
*چرخش ستون فقرات به طرفین
علل این بیماری:
علت اسکولیوز اغلب قابلتشخیص نیست، اما دلایل رایج آن عبارتاند از:
*فلج مغزی، گروهی از اختلالات سیستم عصبی است که بر روی حرکت، یادگیری، شنیدن، دیدن و تفکر تأثیر میگذارد.
دیستروفی عضلانی، گروهی از اختلالات ژنتیکی است که منجر به ضعف عضلانی میشود.
*نقص مادرزادی که بر استخوانهای نوزاد تأثیر میگذارد.
*آسیبهای ستون فقرات یا عفونتها
افرادی که سابقه خانوادگی اسکولیوز دارند بهاحتمالزیاد به این عارضه مبتلا میشوند. غالباً دختران شکل شدیدتری از اسکولیوز در پسران دارند.
http://niams.nih.gov/Health_Info/Scoliosis/scoliosis_ff.asp
تشخیص این بیماری:
معاینه فیزیکی ستون فقرات اولین قدمی است که فیزیوتراپیست برای دین اسکولیوز انجام میدهد.
همچنین ممکن است برخی آزمایشهای تصویربرداری برای دیدن دقیق ستون فقرات توسط پزشکان تجویز شود.
درمان:
فیزیوتراپیست به شما کمک میکند تا یک برنامه درمانی صحیح تعیین کنید تا نتایج ماندگار برای شما ایجاد شود و از مسائل ثانویه اسکولیوز جلوگیری شود. فیزیوتراپی بر اساس عکس رادیوگرافی و وضعیت انحراف ستون فقرات، ورزش به تنهایی یا بریس برای درمان اسکولیوز به بیمار پیشنهاد میکند.
یکی از درمانها، استفاده از بریس برای کاهش انحنای ستون فقرات به طرفین است . اگر ستون فقرات بهطور کامل رشد نکرده باشد، مهار این مشکل میتواند یک روش مؤثر برای جلوگیری از تغییرات باشد.
بهطورمعمول نوجوانان و جوانان میتوانند از بریس استفاده کنند و این روش برای افرادی که میزان انحنای کمی داشته باشند مؤثر است و فرد در طول روز باید از بریس استفاده کند.
درمان جراحی به افرادی که میزان انحنای ستون فقرات بیش از 60 – 70 درجه است، انجام میشود و این در حالتی است که اسکولیوز بر سطح کیفیت زندگی فرد اثر سوء گذاشته است.
با استفاده از درمان فیزیوتراپی میتواند عدم تعادل عضلانی و سایر عوامل مؤثر برافزایش انحنای طرفی ستون فقرات را بهبود بخشید. فیزیوتراپی کمک میکند که عضلاتی که بهصورت فرض کوتاه شدهاند، انعطافپذیری بیشتری پیدا کنند و عضلاتی که ضعیف یا کشیده شدهاند، تقویت شوند.
این عدم تعادل عضلات باعث انحراف ستون فقرات به طرفین میشود و بر حرکت، وضعیت و عملکرد فرد تأثیر میگذارد. رفع عدم تعادل عضلانی بهطور قابلتوجهی علائم درد را کاهش و از بین میبرد.
فیزیوتراپی میتواند اسکولیوز و افرادی که بریس استفاده میکنند (یا حتی استفاده نمیکنند) را درمان کند.
فیزیوتراپیست فاکتورهایی مثل درجه انحراف و محل قرارگیری، سن، جنس، رشد استخوانی را برای برنامه درمانی در نظر میگیرد. همچنین علائم مربوط به اسکولیوز مثل کمردرد یا مشکلات تنفسی در درمان و رفع اسکولیوز در نظر گرفته میشود.